VINNARNA I SVERIGEFINALEN 2022

Här är pristagarna i Sverigefinalen av STARTUP 2022. 15 finalister som vunnit i sina respektive regioner gjorde upp om totalt 7 priser. Läs mer om bolagen och juryns motivering nedanför!  

VINNARNA

STARTUP OF THE YEAR

Parametric Solutions – AI-genererad arkitektur för bättre beslut i tidiga skeden

Parametric Solutions utvecklar en plattform för snabbare processer inom arkitektur och industriellt byggande. Med hjälp av AI och algoritmer skapas och utvärderas hundratals byggnader och designkoncept inom loppet av minuter. Detta för att underlätta beslutsfattning i planeringsprocesserna, minska riskerna och i slutändan skapa bättre och mer hållbara städer.

Juryns motivering: Bolaget bygger framtiden, bokstavligen. Med en god kännedom om ett tydligt problem hos en kund som de känner väl, har de tagit fram en klockren lösning som kan innebära en stor förändring för en anrik bransch.

BEST TRACTION

Piffl – För en hälsosam, jämlik och hållbar stad

Via en app kan invånare och besökare komma åt boxar som är fyllda med ett stort utbud av sport-och utomhusaktiviteter, aktiviteter anpassade efter miljön omkring. Boxarna hittar man i parker, vid idrottsplatser och överallt som erbjuder spontanaktivitet.

Juryns motivering: Ett bolag som under kort tid har nått ut brett nationellt med en produkt som kan påverka allt från individen till en hel stadskärna.

BEYOND ACADEMIC

Cellfion – Solving today ́s problems with tomorrows technology

Cellfion tillverkar och kommersialiserar nanocellulosamembran för elektrokemisk energilagring och omvandlingsanordningar och vill ta ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid. Cellfion kommer från ledande forskning vid KTH, Linköpings universitet och RISE och erbjuder membraner baserade på biomaterial från skogen- en lösning som är både säker och hållbar.

Juryns motivering: Bolaget har en lösning som revolutionerar en högaktuell bransch med naturliga råvaror, ett svar på en marknadsförändring där befintliga lösningar kommer att förbjudas.

GAME CHANGER

Flexspenser – Our solution minimizes the use of preservatives, the waste of liquids/semi-liquids, and packaging environmental footprints

Most liquid packaging cause waste and most products contain preservatives. After opened, they do not protect liquid integrity e.g.,milk becomes rancid, and the glue dries out. Flexpenser technology at a fraction of the cost protects the content after opening a package. So, it dramatically reduces preservatives and the waste flow of liquids/semi-liquids

Juryns motivering: För att bolaget utmanar en befintlig acceptans av svinn och tillsatser genom en innovativ lösning som lämpas överallt i vår vardagskonsumtion.

IMPACT MAKER

Norbite – Upcycling plastic waste into healthy food solutions

Norbite has developed a disruptive approach towards end-of-life polymeric materials for which there is no viable re-use or recycling solutions. Based on one specific insect, Galleria mellonella, the developed scalable process enables the insects to digest and transform plastics into proteins, lipids and bio fertilizers.

Juryns motivering: Med gedigen kunskap om process och product så har detta bolag otrolig potential till att lösa ett världsomspännande problem. De kan skapa sann impact idag och in i framtiden!

B3 INDES AWARD

Parametric Solutions – AI-genererad arkitektur för bättre beslut i tidiga skeden

Parametric Solutions utvecklar en plattform för snabbare processer inom arkitektur och industriellt byggande. Med hjälp av AI och algoritmer skapas och utvärderas hundratal byggnader och designkoncept inom loppet av minuter. Detta för att underlätta beslutsfattning i planeringsprocesserna, minska riskerna och i slutändan skapa bättre och mer hållbara städer.

Juryns motivering: Bolaget har potentialen att förändra en hel industri genom att använda data istället för tradition, medans de spar tid och reducerar slöseri med resurser.

PUBLIKENS PRIS

SunFeeds -Nya näringsrika måltidsersättningar baserade på solroskärnor för att bekämpa hunger

Nya näringsrika måltidsersättningar baserade på solroskärnor för att bekämpa hunger. SunFeeds fokuserar på två saker; utveckla matprodukter och formulera ett tillvägagångssätt för att tillhandahålla produkten på, vad de kallar, det rätta sättet.


Eventpartners: