Sverigejury

Låt oss presentera Venture Cups Sverigejury 2022!

ARASH GILAN

Arash Gilan är vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media. Han driver även vd-podden och har skrivit tre böcker där den senaste boken heter “En djävel på e-handel”.

”Den längsta resan är inåt”- Arash Gilan, Sverigejury 2022.

ANDERS KJELLANDER

Anders Kjellander är VD på Umeå Science Park. Anders är engagerad i Umeås innovationssystem genom att skapa miljö där bolag tar sig vidare i utvecklingen från ideer-startups-tillväxtbolag. Anders har mångårig erfarenhet av VD- och ledaruppdrag inom som företag som ICA, Coop och OK.

”Var beredd på att arbeta hårt, framgång kommer aldrig utan ansträngning” – Anders Kjellander, Sverigejury 2022.

ANNIKA REMAEUS

Annika Remaeus är enhetschef på Uppsala kommun med fokus på innovation och startups. Annika har erfarenhet som gränsgångare mellan stora och små företag och privat och offentligt. Hennes tips till entreprenörer och innovatörer är att testa tidigt även med användare och kunder i det offentliga.

”Tänk stort, starta smått och gör nu!”, Annika Remaeus, Sverigejury 2022.

CHRISTIAN ARKELIUS

Christian Arkelius är delägare, kontorschef i Stockholm och Europapatentombud på Ström & Gulliksson AB. Han jobbar med patenträtt och hans fokus som rådgivare till klienter är att hitta kreativa, proaktiva och strategiska IP-lösningar som ger dem en hävstång för att nå sina affärsmål. Under sina snart 20 år som patentombud har han utvecklat en djup förståelse för hur IP kan sättas i arbete och användas av företag med olika behov och har fått flera utmärkelser av MIP IP Stars och IAM.

”Ha engagemang i detaljerna – det är avgörande för helheten” – Christian Arkelius, Sverigejury 2022.

CHRISTIAN LAURITZEN

Christian Lauritzen är partner på B3 Indes, serieentreprenör, affärsängel och strategikonsult. Christian är medgrundare till ett antal bolag, både i Sverige och internationellt. Några exempel är B3 Indes, Adlibris, Proxio och Eicorn. Nästan alltid handlar det om bolag som är tidigt ute med nya teknologier och som utmanar sin bransch med nya tankesätt. Idag är han engagerad i ett antal mindre bolag och hjälper även större bolag med strategi, digitalisering och innovation. 

“Ihärdighet lönar sig och hjälpsamhet ger utväxling!” – Christian Lauritzen, juryordförande Sverigejury 2022.

CRISTOPHER JOHANSSON

Cristopher Johansson är affärsutvecklare på LRF Samköp som arbetar för sänkta kostnader och effektivare inköp för de som arbetar inom de gröna näringarnas företag. Cristopher vill tipsa entreprenörer om att alltid ha kundens behov i fokus, att tänka skalbarhet och ett stort WHY. 

”Bättre affärer för Sveriges gröna näringar” – Christopher Johansson, Sverigejury 2022.

EMMA ROZADA

Emma Rozada är COO & Founder på The Techno Creatives och är serieentreprenör med 20 startade bolag i Sverige, Shanghai, Shenzhen, London, Tallinn och Bangkok. Produkt- och tjänstedesign i kombination med tech och hårdvara är hennes nisch och den röda tråden mellan bolagen.  

Emma har drivit bolag med både riskkapital, självfinansierat med organisk tillväxt, och investerar med den egna fonden The Techno Creatives Ventures. Hon har 15 års erfarenhet av att leda bolag både som operativ ledare, från styrelse, ägare och som rådgivare. Hon sitter i styrelsen för Västsvenska handelskammaren och som rådgivare för Ingenjörer utan gränser. 

“Nothing ventured, nothing gained” – Emma Rozada, Sverigejury 2022.

HANNA MOISANDER

Hanna Moisander är en av grundarna av techinnovationsbyrån Hedy Tech. Hon är serieentreprenör och styrelseproffs, med en passion för affärsbyggande, investeringar och att möjliggöra innovation. Hanna har även grundat styrelseprogrammet deb. – Diverse Executive Boards, och Maya Impact fund, som är under uppstart.

“Våga testa tidigt och få värdefull kunddata att lära av. Och glöm inte att investera kärlek i teamet – tillsammans blir ni starkare” – Hanna Moisander, Sverigejury 2022.

JESSICA RAMEAU

Jessica Rameau är en erfaren investeringsförvaltare med en professionell bakgrund inom rådgivning, portföljförvaltning och entreprenörskap. För närvarande driver Jessica Wellstreet Ventures Fund I samt Wellstreet Launchpad programmet i samarbete med Google för startups. 

Före Wellstreet var Jessica grundare av Five Years Time, en utbildningsplattform för entreprenörer, och rådgivare till Storbritanniens Department for International Development (DFID) för innovation. Tidigare i sin karriär förvaltade hon en portfölj med 35 startups i tidiga skeden inom cleantech och social påverkan.

”Forever forward” – Jessica Rameau, Sverigejury 2022

KRISTINA SÖDERBERG

Kristina är tech-investerare sedan 12 år tillbaka och jobbar idag med hållbarhetsinvesteringar på SEB Greentech Venture Capital. Hon har tidigare investerat i allt från digitalisering av finansieringstjänster och mjukvarulösningar för läkemedelsindustrin till att ha sålt 3D-optimeringsmjukvara till ett plattformsbolag. Hon jobbar aktivt med sina portföljbolag genom styrelsen och har tidigare erfarenhet från affärsutveckling, internationalisering av finansbolag och försäljning av finansiella tjänster i olika roller på SEB.

”Var tydlig med visionen både för dig själv och andra – först då kan ni nå den” – Kristina Söderberg, Sverigejury 2022.

MARIANNE RAMEL

Marianne är advokat och delägare på den globala advokatbyrån DLA Piper. Marianne är aktiv inom byråns corporate grupp med fokus på företagsförvärv och joint ventures samt finansjuridik. Marianne är rådgivare till bland annat private equity och venture capital bolag samt start-ups. Dessutom ansvarar Marianne för DLA Piper China desk. Hon talar, skriver och läser mandarin. Marianne har både som student och som verksam advokat bott i Kina i över 10 år i olika period sedan 1988. Marianne är utöver svensk advokat också verksam engelsk solicitor och har arbetat som solicitor i City of London i över 10 år.

”Med envishet kommer du längre och är du tillräckligt envis kan du lyckas med allt” – Marianne Ramel, Sverigejury 2022.

MARTIN SZEPCZYNSKI

Martin Szepczynski är en entreprenör inom bland annat funktionella livsmedel som bland annat grundat varumärken som Healthyco och Probrands. Han är en erfaren marknadschef med erfarenhet av att arbeta inom livsmedels- och dryckesbranschen och skicklig inom marknadsföringsledning, kundservice, reklam, affärsutveckling och marknadsföringsstrategi.

PER HULTHÈN

Per Hulthén är serieentreprenör och forskare. Han forskar om startup-exits och det långsiktiga resultatet startups som är riskkapitalfinansierade. Per undervisar även i entreprenöriell ekonomi, venture- och affärsutveckling, IP-strategi för startups samt förhandling. Dessutom sitter han i styrelser och ger råd till startups, firmor och byråer genom sin egen konsultfirma.

“Entreprenörskap är ett maratonlopp – var uthållig och hitta glädjen under resan” – Per Hulthén, Sverigejury 2022.

THOMAS TOROUNIDIS

Thomas Torounidis är slashkarriärist, entreprenör och investerare med flertal roller inom industri, akademi, offentlig samt privat verksamhet bakom sig. Han är utbildad teknisk doktor och har en magister i ekonomi som byggts på med juridik, psykologi, ledarskap och beteendevetenskap. Är idag investerare och styrelseproffs.