Startup Stories – Yuhme

Idén till Yuhme föddes när Alexandra var gravid med sitt andra barn Harlow. Hennes äldsta barn Freya hade precis börjat på förskolan och då insåg hon hur mycket tid de spenderade ifrån varandra. I och med det började känslan av förändring växa sig starkare då hon ville göra skillnad och att hennes dagar numera betydde något för någon annan. Det fick henne att fundera på vilken typ av förebild hon ville vara vilket blev startskottet för deras bolagsresa.  

 

Alexandra och hennes man Alexander har båda jobbat med volontärarbete och alltid haft visionen att kunna göra det igen. Däremot har de fastnat i tanken om att behöva tjäna stora summor pengar för att sedan kunna hjälpa andra människor. Det var i samband med detta de fick upp ögonen för socialt entreprenörskap, innovativa lösningar på samhällsproblem som är baserade på affärsmässiga metoder.

 

Yuhme är en plattform för att NI ska kunna göra skillnad tillsammans med oss,säger Alexandra”.

 

Som före detta elitidrottare inom simning respektive rugby ville de ta fram en produkt kopplat till träning och hälsa med målet att starta ett hållbart företag med minimal miljöpåverkan. Av en ren slump bestämde de sig för att utforma en vattenflaska som sedan visualiserades vara växtbaserad och även bidra till rent vatten. Eftersom de inte hade några tidigare erfarenheter av detta tog research upp all deras lediga tid men de fann snabbt ett material de ville gå vidare med, bioplast av sockerrör. För att kunna förverkliga detta tog de kontakt med en norsk kemiprofessor som hjälpte paret att analysera och förstå all dokumentation.

 

Nästa steg blev att förstå vilken tillverkningsprocess som behövdes för att skapa en produkt av materialet. Valet av sockerrör grundades i att processen som används för att ta fram råmaterialet är CO2 negativ. Det betyder att för varje ton av materialet som produceras tas 2,3 ton CO2 ur atmosfären. Eftersom paret Nash saknade erfarenhet av tillverkningsprocessen var det mycket ny information att ta till sig. Framförallt insåg de snabbt att det var dyrt att tillverka verktygen som behövdes. De började därför sin produktion i Asien men insåg ganska snabbt att det inte passade Yuhmes koncept, därför sker all nuvarande tillverkning av Yuhmes flaskor och lock i Sverige.

 

Deras affärsidé grundas på en-för-en-modellen, en affärsmodell där varje köp matchas av företaget och skänks till behövande. I Yuhmes fall kan man likna det med att kunderna köper en vattenflaska som i sin tur genererar rent vatten till någon annan. Paret var därför i kontakt med olika vattenleverantörer. De valde att utgå från två kriterier vid val av partner, det första kriteriet innebar att leverantören skulle jobba med att serva befintliga brunnar och inte bara gräva nya, samt att de skulle anställa lokalbefolkningen till att göra stora delar av jobbet. Water for Good uppfyllde deras krav och har varit Yuhmes partner från dag ett. För varje såld vattenflaska bidrar bolaget med sex månaders rent vatten till en person i Centralafrikanska republiken.

 

Alexandra beskriver bolagsresan som en extrem bergodalbana. De lär sig nya saker hela tiden och det är utmaningarna som tar dem framåt. Med stöttning av vänner och familj lyckades de samla in det startkapital som krävdes, en del i utbyte mot aktier och en del enbart för den goda sakens skull. De fann också ett antal konsulter som hjälpt bolaget med allt ifrån ritningar och design till att skapa en webshop.

 

Var är ni nu och vad är på gång?

– Just nu har vi avslutat vårt första riktiga år ”all in” och 2018 var mer än vi hade vågat hoppas på. Yuhme finns nu i upp emot 20 länder, vi har bidragit med närmare 3000 års rent vatten. inkluderat att vi grävt två nya brunnar tillsammans med B2B kunder, motsvarande 921 785 km av CO2 utsläpp har eliminerats, och över 8 miljoner engångsflaskor har undvikits i och med att vår Community har köpt Yuhme flaskor säger Alexandra.

 

Yuhmes framtidsvision är att öka närvaron på marknaden, förfina designen, arbeta fram olika samarbeten, vidareutveckla webshopen och bidra till att alla människor i Centralafrikanska republiken får tillgång till rent vatten samt fortsätta att fighta klimatförändringarna.

 

Läs mer om Yuhme på deras webbplats: https://yuhme.se

Yuhme var med och tävlade i Venture Cups tävling Startup år 2017.

Post by Venture Cup

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *