Startup Stories – Vultus

Hur kan samhället idag ställa om till en mer miljövänlig industri? Hur kan man göra det på en skala som faktiskt gör skillnad, och inom en rimlig framtid?
I dagens ständigt aktuella debatter om miljön och hur vi bör anpassa tillvaron och de avtryck människan gör, så har företaget Vultus hittat en av nycklarna. 
Teamet bakom Vultus har uppfunnit en teknik som med hjälp av satelliter, AI och automation minskar föroreningar i luft och vatten som orsakas av överanvändning av konstgödsel i jordbruken. Lösningen ska minska övergödningen och samtidigt spara jordbruket stora pengar som går till spillo varje år i onödiga kostnader för konstgödsel som inte behövs. Det görs genom att med hjälp av tekniken kartlägga odlingsfält för att kunna punktbehandla grödorna efter behov.
När Vultus tävlade i Venture Cup för två år sedan var ambitionen att möta en global marknad, men med start i Sverige. Idag har de sålt till åtta länder, bland annat i Sydostasien samt Central- och Östeuropa, med målet satt på 13 länder under nästa år.

Jordbruket är enligt Vultus fortfarande eftersatt vad gäller användning av modern teknik, men det ska det fortsätta att bli ändring på. Med en bakgrund inom teknologi och med en barndom på landet såddes idén till det som idag är Vultus. Redan för flera år sedan började grundarna, William Håkansson och Robert Schmitt, utforska möjligheterna att effektivisera jordbruket. Sedan dess har Vultus utvecklats till ett lantbruksanalysföretag med bildanalytiker och experter inom spektronomi, och vidare därtill ett bolag med miljonbelopp i riskkapital.

Lundabolaget utseddes i våras till ett av Sveriges hetaste startup-företag genom en plats på Ny Teknik och Affärsvärldens ”33-listan” tillsammans med Venture Cup-alumnen Tendo. Efter sommaren kunde de glatt presentera att de fått in 10 miljoner kronor i riskkapital från Norrsken och Almi Invest Greentech. Pengarna som de ska använda för att expandera tekniken, och även utöka arbetsstyrkan till slutet av året.
2017 tog de hem priset Student Superstart i Regionfinalen i syd, och har sedan dess haft stora framgångar.
Läs mer om Vultus på deras hemsida.
Post by Venture Cup

Comments are closed.