Startup Stories – Oxeon

Oxeon bildades år 2003 vid Chalmers Entreprenörsskola i samband med att de vann Venture Cups regionfinal. Bolaget har även tidigare tagit hem titeln Årets Supergasell 2010, detta då de på tre år ökade omsättningen med över 3000 procent. Oxeon är idag världsledande på ultralätta kolfibervävar och bolagets produkter återfinns i en rad olika flygindustri och sportapplikationer. Deras produkter säljs under varumärket TeXtreme® och materialet återfinns i bland annat Formel 1 bilar, hockeyklubbor, cykelhjul, surfingbrädor och ultralätta flygplan.

 

Oxeon bygger på en patenterad teknik att väva kolfiberband till extremt tunna och lätta material som gör det möjligt att konstruera starkare och lättare kompositprodukter. TeXtreme® har kunnat minska vikten med 20-30 procent med bibehållen eller högre mekanisk prestanda. Idén och teknologin om bandvävning kom fram genom textilforskaren Ph.D. Nandan Khokar och hands affärspartner Fredrik Winberg. De började med att ta fram en hypotes och gav sig därefter ut på en tilltänkt marknad för att undersöka intresset. Det tog dem därefter över ett år innan de hittade rätt marknad, det vill säga kolfiberkomposit.

 

Sedan år 2012 har Oxeon arbetat intensivt för att etablera TeXtreme® i industri- och flygapplikationer. Bolagets ultralätta material har nu blivit certifierat för användning i den civila flygindustrin. “Först nu börjar satsningen ge resultat och vi räknar med att gå in i en ny tillväxtfas de kommande åren”, säger Henrik Blycker medgrundare & VD Oxeon.

För vidare läsning, besök deras hemsida.

Oxeon, vinnare av Venture Cups regionfinal 2003

Post by Venture Cup

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *