Startup Stories – Mowida

Från en vilja att hjälpa människor till att hitta ett boende, till att idag driva ett företag med fokus på framtidens sätt att hyra ut och administrera hem.

 

Meiju Vartiainen studerade på Handelshögskolan i Umeå då hon en sommar kom i kontakt med en Facebook-grupp där alla medlemmar hade en sak gemensamt – de önskade hitta någonstans att bo i Umeå. Meiju som är en människa med både ett stort hjärta men också med en fascinerande drivkraft, kände direkt att hon skulle försöka hjälpa några av gruppens medlemmar. Hon började därför dela med sig av sin kunskap om Umeås bostadsmarknad, likväl som att hon kontaktade personer i sitt nätverk och hittade några som behövde en hyresgäst till sina tomma rum.

 

Det visade sig att efterfrågan på Meijus hjälp var stor. Första dygnet efter att hon börjat hjälpa de bostadssökande fick hon 300 meddelanden! Den sommaren spenderades en stor tid till att hjälpa så många som möjligt att få ett tak över huvudet, men det var inte problemfritt då Meiju samtidigt arbetade heltid.

 

Skulle man fråga mina kompisar, så sa dem flera gånger att ”lägg ned”. Men jag kunde som inte göra det, då det gav så mycket att hjälpa, berättar Meiju.

 

Ett år efter den hektiska sommaren åkte Meiju ensam till Asien och det var där hon tog sig tiden att på riktigt börja arbeta med den idé som idag har resulterat i hennes företag Mowida. Det Mowida erbjuder är ett mellanting mellan ett fastighetssystem och en bostadsförening, där mindre fastighetsägare får hjälp att administrera sina fastigheter och hitta nya hyresgäster. Målet är att göra fastighetsägarnas vardag så enkel som möjligt och i förläningen bidra till att fler bostadssökande finner en lägenhet att bo i.

 

Som många startup-resor så har inte Mowidas resa inte varit spikrak. Från att tro sig veta vad kunderna önskade, så insåg Meiju efter tre års tid att de hade antagit fel. Beslutet att vrida om hela affärsmodellen var då tvunget att tas. Även om detta både var jobbigt och tidskrävande så visade det sig att det lönande sig. Nu är affärsmodellen helt rätt och verksamheten har börjat rulla på i ett härligt tempo framåt.

 

Nyligen fick Mowida en investering på tre miljoner kronor. En otroligt uppskattad investering för bolaget då pengarna kommer användas till att utveckla klart den digitala plattformen så att plattformen är redo för lansering under 2019. När plattformen sedan är på plats är förhoppningen att Facebook-gruppen, för dem som söker ett boende i Umeå, minskar drastiskt.

Mowida var med och tävlade i IDEA under hösten 2016 där idén tog sig hela vägen till Topp 20 listan. Teamet tävlade även i STARTUP under våren 2017 och vann pris i regionfinalen i Skellefteå.

Post by Venture Cup

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *