Startup Stories – GRÖNSKA

Grundartrion Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz sammanfördes av gemensamma vänner. Snart stod det klart att alla tre delade samma passion för hållbarhet och vertikal odling, en passion som idag resulterat i startup-företaget Grönska.

Petter och Robin är vänner sedan gymnasiet och under 2014 fastnade de för en artikel om vertikal odling i Japan. Killarna kände att det var dags att testa något liknande i Sverige och hyrde en lokal för att bygga sitt första odlingssystem och utveckla ledbelysning.

 

Samtidigt skrev Natalie, som då pluggade ekonomi, en masteruppsats om stadsodling. På så vis fick Natalie som sedan innan var intresserad av hållbarhet upp ögonen för vertikal odling. Men det var inte förens alla tre introducerades för varandra av ett gemensamt kompispar som grundartrion till startup-företaget Grönska var komplett.

 

Teamet trodde starkt på sin affärsidé och ett tidigt mål de hade med sina odlingar var att sälja sina produkter till matbutiker. Efter att de deltagit i Venture Cup och fått såväl feedback som bekräftelse på att deras affärsidé var värd att satsa på bestämde sig grundarna för att våga satsa på sin idé och starta aktiebolag.

 

Första tiden i ett startup kan det vara kämpigt att få tiden att räcka till och under den första tiden hade alla grundarna andra heltidsjobb. Grönska var på så vis ett projekt de arbetade på under kvällar och helger. Men efter ett tag kunde två av grundarna växla ner sina heltidsjobb och gå ner i tid. På så vis frigjordes mer tid och fokus till det egna företaget. Finansieringen av bolaget kom till stor del från teamet själva även om de fick en del hjälp av förstudie bidraget de fått från Almi och vinstpengerna de fått från sin medverkan i Venture Cup.

 

2016 sålde Grönska sin allra första produkt till butik, idag två år senare levererar Grönska ett flertal olika produkter till ett tiotal butiker runt om i Stockholm. Nyligen inledde startup-företaget ett samarbete med Coop som innebär att örter och sallad numera kan odlas direkt i Coops butiker. Dessa odlingar hittas just nu på Stora Coop i Danderyd och Åkersberga.

 

Men teamet har större planer för Grönska och ser stora möjligheter till internationell expansion. Det finns nya länder att etablera sig i och en potential att bredda sitt produktsortimentet genom att odla nya grödor.

 

Läs mer om Grönska på deras hemsida.

Grönska var med och tävlade i Venture Cup våren 2016. I regionfinalen vann affärsidéen kategoripriset Energi & Miljö.

Post by Venture Cup

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *