Startup Stories – Bylife

Bylife är den smarta växtväggen som tar naturen inomhus och bidrar till vårt välmående och produktivitet. Idén föddes våren 2016 i Nederländerna, växternas mecka, och har sedan dess gått som tåget och bland annat vunnit två Venture Cup tävlingar. Idag sitter Bylife på MINC i Malmö med fokus på försäljning och leverans samtidigt som de blickar globalt.

 

Idén till Bylife föddes våren 2016 i samband med VD, Erik Wilsons, examensarbete i Nederländerna. Naturen är inte lika tillgänglig i Nederländerna som den är i Sverige – hur skulle han nu bli av med sin stress? I Sverige brukade Erik nämligen besöka skogen på helgerna. Det gick inte nu. Istället fick han gå till blomsterbutiker, parker och växthus- bara för att kunna koppla av.

 

Jag kunde inte sluta tänka på något annat och började fråga människor i min närhet om deras relation till växter. Jag insåg att alla har en relation till växter, oftast undermedveten och positiv, men också förknippat med dyra kostnader då växterna oftast oförklarligt dog, vilket satte kunskapskrav på individen samt en tidsinvestering. Vi är inte gjorda för att sitta inomhus hela dagarna. Trots det sitter vi inomhus 90% av vår tid och börjar kallas för ”inomhusgenerationen”, säger Erik”.

 

Något måste ändras, tänkte Erik. Han ställde sig frågan hur vi kan omge oss av mer natur inomhus- och varför vi inte redan gör det? Han började applicera sina tekniska kunskaper som ingenjör för att genom automatik och robotik hitta ett sätt att se till så att växter aldrig dör och som samtidigt minskade arbetet förknippat med växter. Idén bakom Bylife, en smart växtvägg, föddes.

 

Idag består Bylife av ett starkt team om fem personer som tillsammans har gjort Bylife’s framgångar möjliga, men resan hit har inte varit helt enkel. Enligt Erik har det svåraste med att starta varit pengarna, för att kunna överleva som entreprenör. 1,5 år efter uppstart, kunde teamet däremot börja plocka ut en liten ”CSN-stor-lön”, vilket enligt honom var otroligt skönt.

 

Sedan dess har allt hänt på samma gång för Bylife. Det som började som en idé tog dem vidare till Venture Labs inkubator, vidare till EON’s agile accelerator till att nu sitta på MINC inkubator. Bylife har längs vägen både fått investeringar samt vunnit tävlingar- bland annat som en av de 20 bästa idéerna i Sverige 2017 i Venture Cups tävling IDEA, samt som ”Student Superstart 2018” i Venture Cup syds regionfinal i tävlingen STARTUP.

 

Sedan ett par veckor tillbaka sitter Bylife på inkubatorn MINC i Malmö med fokus på försäljning och leverans till kunder. Teamet har haft globala visioner sedan dag ett och njuter just nu av att hålla i taktpinnen för den industri de är påväg att skapa.

 

Här kan ni följa Bylife och deras fortsatta resa!

 

Hemsida

Linkedin

Facebook

Instagram

Bylife var med och tävlade i Venture Cups tävlingar IDEA 2017 och STARTUP 2018.

Post by Venture Cup

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *