FAQ

FAQ

1. När kan jag tävla?

Venture Cup IDEA pågår under hösten, efter avslutad tävlingsomgång kan du fortsatt få feedback. Venture Cup STARTUP pågår under våren. Se exakta datum för pågående tävlingsomgång på vår startsida.

2. Jag vill vara med och tävla, men delar av informationen kring min affärsidé vill jag hålla hemlig. Hur går jag tillväga?

När du lämnar in din affärsidé får du möjligheten att skriva viss information i en sektion som är markerad ‘Hidden’ vilket menas att det är dolt. Det du skriver under denna sektion är enbart synligt för personer i Venture Cups nätverk som har signerat sekretessavtal.

3. Är alla idéer välkomna?

Ja, alla typer av idéer är välkomna att tävla i Venture Cup. Beroende på vilket stadie din idé är i, bestämmer om du ska tävla i antingen Venture Cup IDEA eller Venture Cup STARTUP. Om du är osäker på vilken tävling du platsar i föreslår vi att ni tittar igenom Venture Cups regler, eller kontaktar ditt regionala kontor för vidare frågor.

4. I vilken region hör vår idé hemma?

I Venture Cup STARTUP tävlar du i olika regioner utifrån vilket län du bor i. Om ni är flera i ert team som bor i olika län så räknas er idé platsa i det län er teamledare bor i. Vem som är teamledare bestäms av er inom teamet och registreras som teamledare när ni laddar upp er idé i tävlingsverktyget.

5. Hur vet jag vilken region jag räknas till?

Norra regionen: Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län
Södra regionen: Kronobergs län, Kalmar län, Blekinge län and Skåne län.
Östra regionen: Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Östergötlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län samt Gotlands Län.
Västra regionen: Jönköpings län, Hallands län, Västra Götalands län and Värmlands län.

6. Kan jag tävla med mer än en idé?

Absolut, du kan tävla med så många idéer du vill. Det enda kravet är att din/dina idéer följer Venture Cups tävlingsregler. Du registrerar varje idé som ett enskilt tävlingsbidrag i tävlingsverktyget.

7. Måste jag tävla i ett team, eller kan jag tävla själv?

Du får tävla själv om du vill, det är helt upp till dig! Däremot rekommenderar vi alltid att man ska försöka jobba i team, då man kan bolla idéen sinsemellan. Om du tävlar som ett team måste alla i teamet registreras i IdeaHunt när du laddar upp ert tävlingsbidrag.

8. Ska jag skriva på svenska eller engelska när jag tävlar?

Det är möjligt att tävla både på svenska och på engelska.

9. Vad tittar juryn på när de utvärderar alla idéer?

Se tävlingsreglerna i varje enskild tävling. Du hittar rätt dokument under sektionen ‘Brief ‘ i varje tävlingsrunda.

10. Var registrerar jag mig för att tävla?

Du lämnar in ditt bidrag på venturecup.ideahunt.io . När du registrerar ett konto på IdeaHunt för att tävla kommer du att få ett bekräftelsemejl där du verifierar och slutför registreringen. Observera att mejlet kan hamna i din skräppost. När du har laddat upp ditt bidrag, innan deadline, kommer du ha chans att få feedback och kan följa tävlingens gång.

11. Vad kan jag vinna?

Se vilka olika priser det finns under respektive tävlingsomgång. Du hittar detta under ‘Brief’ i de olika tävlingsrundorna.

12. Vem kan tävla i Venture Cup?

För att se villkoren för tävlingen, se respektive regler i varje enskild tävling. Här nedan är några gemensamma kriterier för alla Venture Cups tävlingar. Du måste ha en koppling till Sverige; antingen genom att bo här, studera här, jobba här, eller liknande.
Tävlingsidéer inom företag med existerande verksamheter och försäljningar kan inte tävla, bortsett från tävlingsbidrag där idén har bidragit till ett nytt, separat från det ursprungliga, företag (läs våra regler för IDEA & STARTUP).

13. Hur är Venture Cup organiserat?

Venture Cup är en nationell, ideell organisation med kontor över hela landet. Venture Cups tävling är uppdelad i fyra regioner; Nord, Syd, Öst och Väst. Utöver dessa regioner finns Venture Cup också i Norge och Danmark.

14. Hur hanterar Venture Cup sekretess?

Venture Cup respekterar andras immateriella rättigheter, och vi ber våra användare och partners att göra detsamma. Obehöriga inlägg, kopiering, spridning, modifiering
offentlig uppförande av upphovsrättsskyddade verk utgör intrång i upphovsrättsinnehavarens rättigheter. Som villkor för din användning av Venture Cup, godkänner du att du inte använder några av våra plattformar för att bryta mot andras immateriella rättigheter på något sätt.

15. Vilka sitter i juryn?

Juryn består av entreprenörer, riskkapitalister, experter inom olika områden och fler. Juryn har stor kunskap och långvarig erfarenhet inom entreprenörskap. Om du är nyfiken kan du läsa på mer om juryn HÄR. Däremot kan du även få feedback och utvärdering av gemene man, också.

16. Hur går juryprocessen till?

IDEA:När deadline har passerat går alla bidrag vidare till en screeningjury som gallrar vilka bidrag som är bäst. De 50 bidrag som screeningjuryn gillar bäst skickas vidare till den slutliga juryn. De bestämmer sedan vilka av dessa 50 bidrag som ska hamna på den nationella Top 20 listan. Många likes och feedback är ett bra sätt för ditt tävlingsbidrag att stå ut i tävlingsverktyget, men påverkar inte vem vinnaren blir. STARTUP: Efter avslutad tävlingsomgång kommer samtliga inlämnade tävlingsbidrag att läsas och bedömas av vår screening jury. De bästa i varje region sammanställs och presenteras för juryn. Av de tio nominerade utser våra regionala jurygrupper vilken idé som vinner vilket pris. Dessa idéer kommer att pitcha personligen framför juryn och får vänta till regionfinalen då vinnarna avslöjas på scen.

17. Hur håller jag mig själv uppdaterad gällande tävlingen och events för Venture Cup?

Det enklaste sättet för dig att hålla dig uppdaterad är genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev, där du får information om allt som händer i din region. Du hittar möjligheten att göra detta längst ned på vår landningssida på www.venturecup.se. Du kan även få bra tips och råd kring ditt tävlingsdeltagande genom att följa Venture Cup Sweden på Facebook. Om du inte har kommit igång kan du få bra inspiration & tips från andra entreprenörer och näringslivsprofiler via vår Instagram venturecupsweden.

18. Jag har tävlat i Venture Cup tidigare, får jag tävla igen?

Självklart kan du tävla igen om du har en ny idé. I annat fall beror det på om din idé tidigare har uppmärksammats av juryn. Har du varit nominerad i en regional final, eller pitchat framför juryn får du inte tävla igen, annars är du välkommen åter. Kontakta din regionala kontaktperson om du är osäker!

19. Vad är Venture Cups vision?

Venture Cups vision är att vara det självklara valet för alla nya affärsidéer i Sverige, och ett verktyg inom innovationssystemet. Vi hoppas på att kunna vara en viktig faktor som bidrar till tillväxten i Sverige genom att stimulera skapandet av nya företag med hållbar tillväxt. Genom en konkurrenskraftig process, kombinerat med feedback, utbildning och inspiration, stöder Venture Cup utvecklingen av affärsidéer i framgångsrika företag, som utvecklar entreprenörer och ökar intresset för entreprenörskap i Sverige. Alla idéer kan testas genom Venture Cup.

20. Hur grundades Venture Cup?

Venture Cup grundades år 1998 på initiativ av McKinsey & Company, tillsammans med Chalmers och Göteborgs Universitet och Innovationsbron, som såg ett behov av att stödja blivande entreprenörer och byggandet av ny hållbar tillväxt.

21.Vi har redan ett företag igång, får vi tävla i Venture Cup?

Det beror på ditt företag. Venture Cups syfte är att hjälpa nya affärsidéer i de tidiga stadierna. Därför anser vi att det är en orättvis fördel för etablerade företag med stark ekonomi och god tillväxt att tävla mot idéer som ännu inte har börjat. Därför får ditt företag inte tävla om de har mer än 100 000 SEK (IDEA) eller 1 000 000 SEK (STARTUP) i intäkter eller tagit in externt ägarkapital som överstiger tidigare nämnt belopp. Lån, ekonomiskt stöd och bidrag är inte medräknade.

22. Vad räknas som finansiellt stöd och bidrag?

Med finansiellt stöd och bidrag menar vi:
● Stipendier
● Vinster eller prispengar från andra tävlingar
● Företagsstöd från VINNOVA
● Innovationsstöd
Finansiering genom försäljning till kunder är något som vi ser positivt på, men fram till du tävlar i STARTUP får försäljningen inte överstiga 1 000 000 SEK.

24. När kommer vi få feedback?

Idéer som lämnas in får feedback löpande under tävlingens gång. Idéer som lämnas in de sista två veckorna under inlämnings perioden kan komma att få feedback efter att tävlingen har stängt på grund av hög arbetsbelastning på vårt professionella nätverks som ställer upp volontärt efter arbetstid.

25. Finns det fördelar med att lämna in tidigt?

Fördelen med att lämna in bidraget tidigt i tävlingen är att bidraget har chansen att få mer gensvar i såväl marknadsföring på plattformen som feedback. Tänk såhär, om du lämnar in tidigt och på så vis får feedback innan deadline har du chansen att utnyttja processens fulla potential genom att ta till dig av den skrivna feedbacken, utveckla din inlämnade idé och eventuellt hinna med att få ny/mer feedback på den uppdaterade versionen av idéen.

26. Hur ska jag göra för att få mycket feedback?

1. Lämna in en idé som motsvarar tävlingsstandard. 2. Tagga din idé innan du lämnar in, med relevanta taggar för din idé så att rätt personer i det professionella nätverket ser just din idé. 3. Marknadsför ditt deltagande i tävlingen via exempelvis delningar i sociala medier, delningar i mejlkonversationer, kommentera på andras inlämnade idéer med hänvisning tillbaka på din egen idé. 4.Bjud in personer i din professionella krets till att delta i communityt genom att ge din idé feedback, det går snabbt för dessa att skapa sig en profil och vara igång och lämna feedback. Kanske kan även detta vara ett sätt att våga ta kontakt med personer som du ser upp till?

Ny fråga?

Hittar du inte svar på din fråga? Fyll i formuläret så återkommer vi till dig!

Ditt namn

Din Email

Ämne

Ditt meddelande

without
http://www.venturecup.se/wp-content/themes/blake/
http://www.venturecup.se/sv/hem-sverigefinalen//
#FF8C2A
style1
scroll
Loading posts...
/www/w23180/www-root/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
http://www.venturecup.se/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
on
off